A stressz és az IBS szoros összefüggésben lehetnek
A stressz és az IBS szoros összefüggésben lehetnek

A mai rohanó világban gyakran nagyon túl vannak hajszolva az emberek. Mindenkit hajt a teljesítési kényszer és az elvárásoknak való megfelelés. Nem is csoda, hogy a szervezetünk idővel teljesen lemeríti magát, ha folyamatosan felfokosozott állapotban van.

Pontosan miről is van szó?

Egy kiváló magyar tudós Selye János kutatási során alkotta meg a stressz fogalmát! Ez a folyamat, amelyet ma már szinte mindenki ismer egy olyan alapvető testi reakció, amire szüksége van a szervezetünknek, hogy képes legyen alkalmazkodni bizonyos helyzetekhez. Természetesen ennek hatása van a különböző szervekre is.

Stressz és az IBS

A probléma csupán akkor kezdődik, amikor nagyon hosszú időkeresztül és folyamatosan fennáll ez a jelenség. A stressz egy nagyon erőteljes nyomást fejt ki az emberekre, ami idővel testi tüneteket is fog produkálni. Számos állati kísérlet is bizonyítja, hogy az ilyen élet nem csak megterhelő, de akár hosszútávon nagyon romboló is tud lenni.

Egy ilyen híres tanulmány, amikor egereket tartottak olyan körülmények között, hogy folyamatosan látták és érezték a macska jelenlétét. Az ember is valami hasonlóképpen érezheti magát, amikor egy vizsgára készül vagy épen versenyzik és minél jobb eredményt szeretne elérni. Amennyiben nem vagyunk képesek helyén kezelni a felfokozott helyzeteket, akkor könnyedén ingerlékenyekké, étvágytalanokká válhatunk. A fokozott izzadás, hideg kéz és hasmenés szintén jellemző tünetei lehetnek az állandó idegeskedésnek.

Tünetek csökkentése

A tüneteket lehetőségünk van csökkenteni vagy akár teljesen meg is szüntetni, de első sorban a bennünk lévő feszültséget kell feloldanunk, hogy a későbbiekben könnyebben tudjunk alkalmazkodni egy adott helyzethez. Az orvostudomány, már nagyon hatékony tablettákat fejlesztett ki arra, hogy például az alkalmi stresszhelyzeteket kísérő hasmenést gyorsan és hatékonyan meg lehessen szüntetni. Az MeteoSpasmyl tabletta kíméletesen segít a problémánkon. Amennyiben szeretnénk még többet megtudni a termékről akkor keressük fel bátran a meteospasmyl.hu oldalt, ahol bővebb tájékoztatást is találunk.