Kábel teszter

A kábelrendszerek kiépítése során, minden létrehozott szakasz után ellenőrizni kell a vonal minőségét. Ezen kívül a kommunikációs vonalak további működtetésekor, időről-időre ki kell próbálni azok jelerősséget. Ezt a feladatot a kábel teszter hivatott megoldani.

Ezeknél az eszközöknél megkülönböztetnek egyszerűbb modelleket, amelyek csupán az alapvető funkciókkal rendelkeznek és bonyolultabb típusokat, amelyek számos különböző paraméter alapján teszik lehetővé a vonalak ellenőrzését. Egyszerű és olcsó RJ45 vezeték ellenőrző készülék lehetővé teszi a vezetékek, a vonalszakaszok és a rövidzárlat kereszteződések problémáinak azonosítását, valamint a segítségével ellenőrizheti a vezetékekben a jel erősségét.

A bonyolultabb és több funkcióval rendelkező RJ45 kábel teszterek képesek a sebesség mérésére, a sávszélesség ellenőrzésére egy adott szakaszban, a pontos kábelhosszúság meghatározására, továbbá a jel elhalás szintjének mérésére. A kábel teszter egyes modelljei a problémát egy bizonyos hangjelzéssel jelzik.