A ponyva árakat befolyásoló tényezők
A ponyva árakat befolyásoló tényezők

A ponyva egy nagyon sokrétűen felhasználható alapanyag. Gyakran alkalmazzák reklámfelületként, de sátorkészítésre is alkalmasak és a teherautókat is ezen anyagokkal burkolják be. Rengeteg fajtája van, így érthető, hogy a ponyva árak is igen változóak. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen ponyvát vásárolunk, mert amiből kiváló sátort készíthetünk, az nem biztos, hogy megfelel reklámhordozónak is. A vásárlás során érdemes körültekintően eljárni, de kezdjük a legelején! Mi is az a ponyva? Ez tulajdonképpen egy sűrű szövésű, vastag vászon, ami igen strapabíró.

A PVC ponyvák, a nevüknek megfelelően, egy műanyag bevonatot is kapnak. Néha csak az egyik oldalukon, máskor mindkét oldalon bevonják ezeket a vásznakat. Persze ponyva készülhet kizárólag műanyagból is. Ezek a víztiszta, átlátszó ponyvák. Tehát a ponyva árak legmeghatározóbb tényezője maga a termék anyaga. Ugyanakkor más paraméterek is befolyásolhatják az árak alakulását. A PVC ponyva az egyik legnépszerűbb ilyen termék, hiszen rengeteg felhasználási módozata ismert, bár ennek is több fajtája van.

A PVC ponyva árak alakulását elsősorban az anyag vastagsága, a szakítószilárdsága és az időjárási viszontagságokkal szembeni ellenálló képessége határozza meg. A ponyva vastagsága igen tág keretek között változik, ezért annak függvényében, hogy pontosan mire használjuk, el kell döntenünk, hogy milyen vastagságú termékre van szükségünk. Ezek az anyagok igen nagy szakítószilárdsággal rendelkeznek, de ha folyton ki vannak téve az időjárás romboló erejének, akkor egy idő után az anyagfáradás hatására megadják magukat.

Bár a különleges szövési technikának köszönhetően, ha egy szakadás keletkezik a ponyván, az nem terjed tovább. Nem mindegy viszont, hogy kültéri vagy beltéri használatra vásárolunk ponyvát. A beltéri használatra a vékonyabb, kisebb szakítószilárdságú anyag is megteszi, hiszen az nincs kitéve a szél és az UV fény romboló hatásának, így a ponyva árakon akár spórolhatunk is, ha megfelelő körültekintéssel járunk el a vásárlás során.