Inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az orvostudomány rohamosan fejlődik, így számos, viszonylag fiatal betegségekre is létezik már hatékony kezelési módszer. Az IR csak 15 éve ismert, de ha felfigyelnek a tünetekre, kivizsgálják a lehetséges beteget és diagnosztizálják a problémát, akkor diétával és sporttal is tünetmentes állapotot lehet elérni.

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése az első fázisban általában nem is ajánlott, csak olyan személyeknél, akiknek nagyon rossz az egészségi állapotuk, illetve akik babát szeretnének és/vagy spontán vetélésük volt. Ha nem az utóbbi esetek állnak fenn, akkor az első három-hat hónapban csak szénhidrát-csökkentett étkezést és testmozgást írnak elő, ami az enyhébb tünetekkel küszködők esetében már eredményre is vezethet.

Általában maximum 160 g szénhidrát elfogyasztását ajánlják, illetve cardio + izomépítő edzést, azonban a megfelelő étrend sokszor egyénfüggő, valamint sportként sem mindig az előbb említett mozgásformák válnak be. Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése általában akkor kezdődik el, ha az életmódváltás nem hoz kellő javulást, ami azonban a legtöbbször nagyon eredményes.

Előfordul, hogy az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése elhúzódik, de vannak esetek, amikor egy idő után a beteg abbahagyhatja ezek szedését. Tehát, ha IR gyanúja áll fent, akkor minél hamarabb fel kell keresni egy specialistát, hiszen látható, hogy van megoldás a jobb életminőség elérésére. Az inzulinrezisztencia vizsgálat menete a hárompontos vércukorterheléssel kezdődik, aminek során az inzulinszintet is követik. Ezt az analízist reggel, éhgyomorra végzik, amikor is 75 g cukrot kell meginni vízben feloldva.

Ezt követően háromszor, vékony testalkatúaktól négyszer vesznek vért, közvetlenül a cukor elfogyasztása után, egy és két óra múlva. A soványabb páciensek esetében, fél óra elteltével elvégeznek egy ellenőrzést, mert náluk ez az érték gyakran magas. Továbbá, az inzulinrezisztencia vizsgálat menete a PCOS, vagyis a policisztás petefészek szindróma jelenlétének megállapítására is kiterjed, ugyanis ez az IR kísérő betegsége.