Ösztrogén dominancia
Ösztrogén dominancia

Sajnos nagyon sok hölgy szenved a havonta jelentkező menstruáció ideje alatt, de olyanok is sokan vannak, akiknek változókori panaszok nehezítik meg a napjaikat. Rengeteg negyvenes éveiben járó hölgy panaszkodik, hogy mielőtt megjönne a menstruációja, ideges, napokig fáj a feje, rendkívül levert vagy esetleg felfúvódik (ezt egyébként a szaknyelv premenstruációs szindrómának nevezi). A fent említett tünetek nagy valószínűséggel az ösztrogén dominancia jelei, ami a hormonháztartás egyensúlyának kibillenése.

Ugyanis, ha a progeszteron és az ösztrogén (női hormon) nincs egyensúlyban, akkor problémák jelentkezhetnek. A progeszteron jelentőségét csak mostanában kezdik felfedezni, hiszen különböző tanulmányok számolnak be arról, hogy milyen problémákat okozhat a jelenlétének a hiánya. Amikor az ösztrogén a progeszteronhoz viszonyítva túlsúlyba kerül, akkor lehetséges az ösztrogén dominancia megjelenése. Ez pedig súlyosabb esetekben, akár a hormonháztartás teljes felborulásához is vezethet.

A legtöbb női panasz az ösztrogén dominancia jelenlétére vezethető vissza. Ez keletkezhet olyan esetekben, amikor a petefészekben nem termelődik érett petesejt, ezért elmarad a peteérés. Peteérés nélkül pedig nem termelődik sárgatest sem, tehát az ilyen ciklusokban kevés vagy egyáltalán nem keletkezik progeszteron. Ezáltal a következő ciklusban ismételten elmarad az ovuláció, ami miatt nem következik be a várva várt terhesség sem. Tehát az ösztrogén dominancia egyre erősebbé válik, ami miatt nagyobb a ciszták kifejlődésének a lehetősége is.

A külső hatások is hozzájárulnak az ösztrogén dominancia kialakulásához, mint például az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása, mert ezeket az állatokat a gazdálkodás, a nagyobb hatékonysága vagy termelés érdekében ösztrogén tartalmú takarmánnyal etetik. Viszont az sincs biztonságban, aki egészséges élelmiszereket, például szójakészítményeket fogyaszt, mert a szójában is megtalálható a növényi eredetű ösztrogén. Ez ellen pedig megfelelő táplálkozással, sok mozgással és elegendő folyadékbevitellel lehet tenni. A yam gyökér kivonatából készített természetes testápoló is nagyon jó az ösztrogén dominancia ellen, ami tanácsos kipróbálni.