B12 vitamin hiány

Elegendő vitamin nélkül a szervezetünk nem működhet tökéletesen. Ha valamelyik hiányát tapasztaljuk, azt pótolni kell. De honnan tudhatjuk, hogy mik a B12 vitamin hiány tünetei és B12 források a természetben?

A B12-vitamin általában mindenkinek jelen van a szervezetében megfelelő mennyiségben, aki egészséges vegyes koszton él. A B12 vitamin hiány akkor jelentkezik, ha a szervezet felszívóképessége nem megfelelő, azaz képes előállítani a vitamint, de nem tudja azt megfelelően hasznosítani és elraktározni. A B12 vitamin hiány tünetei kezdetben nem túl specifikusak, jelentkezhet enyhe fáradékonyság, szapora szívverés és általános gyengeség, sápadtság. Mivel ezek a panaszok más betegségnél is előfordulnak, nem feltétlenül gondol az ember vitaminhiányra.

Egy vérvizsgálattal azonban feltárhatjuk a problémát, és azonnal pótolhatjuk a vitamint. Bármelyik gyógyszertárban kapható a szintetikusan előállított vitamin, ugyanakkor a B12 vitamin forrás a természetben is jelen van, nagy mennyiségben például az ananászban vagy a zellerben.