A gravitáció senkit és semmit sem kímél. Ezt jó észben tartani, amikor magaslati munkára készülünk. Ennek érdekében, a biztonsági heveder használata életbevágóan fontos.

Ellenkező esetben elég egy rossz mozdulat és abban a pillanatban a mélybe zuhanhatunk. Ehhez nem kell feltétlenül egy felhőkarcoló 50-ik emeletének az ablakait mosnunk, mivel már 3 m magasból leesve is összetörhetjük néhány csontunkat, főleg, ha kemény felületre érkezünk.

A biztonsági hevederrel viszont rögzíthetjük magunkat egy biztos ponton, ha pedig kicsúszna alólunk a létra vagy felborul az állvány, nem fogunk leesni. A kialakításának köszönhetően, a biztonsági heveder bőven elbírja egy megtermett felnőtt ember súlyát.

Természetesen nem árt némi tapasztalattal rendelkezni a magaslati munkák terén. Különösen veszélyes az a helyzet, amikor például elektromos vezetékek közelében vagyunk kénytelenek a lombkoronát ritkítani. A biztonsági heveder ilyen esetben is fontos tartozéknak számít. Bizonyos modellek szerszámtartóval is rendelkeznek.