Gépkezelő jogosítvány

Ha valaki szeretne államilag elismert szakképesítést szerezni, az OKJ-s tanfolyamok nagyon jó lehetőséget biztosítanak erre a célra. Érdemes tudni, hogy a szállítmányozás, illetve az építkezés területéhez tartozó összes gép kezeléséhez nyújt bizonyítvány, illetve, hogy ezt külön-külön lehet megszerezni.

A gépkezelő jogosítvány is szükséges, ezeken a bizonyítványokon kívül, a mobilgépek esetében. Ezzel szemben a kötött üzemű munkagépeknél csak az OKJ-s bizonyítványt kell megszerezni.

Ha mobilgépekkel szeretne dolgozni, akkor mindenképp hatósági vizsgán kell részt vennie. Ezt a vizsgát a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgabizottsága felügyeli, ennek a közismert neve az NKH-s vizsga. A gépkezelő jogosítvány megszerzéséhez természetesen elmaradhatatlan a vizsga pozitív letétele.

Itt gyakorlati feladatok szabályos végrehajtásával lehet bizonyítani a rátermettséget és a tudást. Fontos tudni, hogy mindezt csak a szakmairánynak megfelelő OKJ-s bizonyítvánnyal lehetséges megtenni, illetve, ha rendelkezik régebbi, például 2009 előtt szerzett ilyen bizonyítvánnyal.