A gyógytorna olyan gyakorlatokat foglal magába, amik segítenek mihamarabb visszanyerni a mozgásszabadságot. A www.gyogytornaszom.hu weboldalon bővebben is olvashatsz a kezelés menetéről. A derékfájdalom egy kellemetlen érzés, ami sokak életét megkeseríti. A mozgásszegény életmód, az ülve vagy állva töltött hosszú órák jelentősen hozzájárulnak a kialakulásához.

A gyógytorna kifejezetten hatékony az enyhítésére és a megelőzésére is. A rehabilitációs mozgásformák célzottan erősítik, nyújtják és stabilizálják a testet, ezzel segítik a mozgásszervi problémák kezelését. A terápiás gyakorlatok által megerősödnek az izmok, optimalizálódik a testtartás és csökken a derékra nehezedő terhelés.

A fájdalom kialakulásának az oka gyakran az izmok feszülése vagy merevsége. A gyógytorna olyan nyújtó mozdulatokat foglal magába, amik eredményesen lazítják az izmokat és növelik a mozgástartományt. A kezelés során elsajátítható a megfelelő testtartás is. Ez segít abban, hogy a mindennapi tevékenységeket kevésbé megterhelő módon végezd.

Milyen mozgásformákat végezz?

A gerincnyújtás érdekében ülj egyenesen egy széken, majd emeld fel karjaid a fejed fölé összekulcsolva. Lassan hajlítsd oldalra a törzsed, miközben a kezeid a magasban tartod. Ezt a pozíciót néhány másodpercig kell tartani, majd óvatosan visszatérni a kiindulási helyzetbe.

A hídgyakorlat szintén hatásos a derékfájás enyhítése céljából. Hanyatt fekve a padlón hajlítsd be a térded, miközben a lábfejed vízszintesen marad. Légzésre emeld fel a csípőd a padlótól úgy, hogy a testsúlyod a válladra és a talpadra helyezed.

Egy másik remek módszer a kötélhúzás. Ezeken kívül a piriformis izom nyújtás és a guggolás is eredményes lehet. Fontos megjegyezni, hogy a gyakorlatokat mindig az egyéni képességeidhez és korlátaidhoz igazítva végezd!

Erre a fontos dologra a szakember is felhívja a figyelmed a konzultáció alkalmával. Mielőtt bármilyen mozgásformába belekezdenél, kérd ki szakember véleményét! A rendszeres mozgással a derékfájdalom jelentősen enyhül és javul az életminőség.

A kezelés menete

A folyamat első lépéseként a szakember meghallgatja a panaszokat és fizikai vizsgálatot végez. Ez lehetővé teszi a pontos diagnózis felállítását és a legmegfelelőbb terv kidolgozását. Az értékelést követően a specialista személyre szabott programot állít össze, aminek az alkalmával figyelembe veszi az egészségügyi állapotot, a kort, a képességeket és a korábbi sérüléseket.

A kezelés során a szakember rendszeresen monitorozza a teljesítményt, hogy reagálhasson a változásokra. Szükség esetén módosítja a gyakorlatokat és a terápiás módszereket a jobb eredmény érdekében. A terápia részeként otthon elvégezhető mozgásformákat is javasol, amiket célszerű végezni a gyorsabb regenerálódás szempontjából.

Tanácsot ad a helyes testtartásról, mozgástechnikákról és életmódbeli változásokról, amik segítenek a derékfájdalom enyhítésében. Amennyiben szükséges, akkor a kezelést egyéb módszerekkel kombinálja azért, hogy tovább javuljon a páciens állapota és csökkenjen a fájdalom. A terápia időtartama és gyakorisága az egyéni szükségletektől függ.