automata hegesztőpajzs
Automata hegesztőpajzs

A szem a lélek tükre – tartja a mondás, de ezen kívül az elsődleges érzékszervünk is. A leginkább arra tudunk odafigyelni, amit látunk és minden más csak utána következik. Ennél fogva világos, hogy mennyire fontos odafigyelnünk a szemünk védelmére. A különféle szakmák végzői jól tudják, hogy bizonyos munkafázisok alkalmával mennyire kitettek a szemek. A különféle fémek összedolgozására gyakran hegesztés, tehát nagy főfokon történő összeolvasztást használnak.

Az eljárás során olyan fényjelenség keletkezik, ami erős ultraviola sugárzást bocsájt ki. Ez komoly terhelést okozhat, már rövidebb időegység alatt is. Elég tehát néhány percet nézni a szikrákat és pár óra elteltével kellemetlen tünetek alakulnak ki, amilyen a könnyezés, szemhéjrángás, erős, szúró fájdalom. Szerencsére, megvan ennek a hatékony ellenszere. Azok számára, akik nap mint nap hegesztenek, már érdemes elgondolkodni egy automata hegesztőpajzs beszerzésén.

Alkalmi munkavégzésnél megfelelő lehet a speciális szemüveg vagy a kézi pajzsok használata. Az előbbiek hátránya, hogy az arc nagyobb részét nem óvja, pedig erre ugyanúgy szükség van a szikrák keletkezése és csapódása miatt. Az utóbbi, tehát a kézi pajzsok már gondoskodnak a fejrész biztonságáról szinte teljesen, de az egyik kéz mindig foglalt lesz a munkavégzés során, ami hátráltató tényező. Az automata és felcsatolható hegesztőpajzs már minden ízében erre a feladatra született. A kézzel állítható típusoknál, még a sötétítést manuálisan kell megoldani, de az automata rendszerek ezt maguktól végzik.

Előnye, hogy elég felvenni és a teljes munkavégzés időszaka alatt remekül lehet vele látni. Amint elkezdődik a hegesztés és megjelenik az ívfény, a rendszer ezt érzékeli és azonnal reagál. A profibarkacs.hu weboldalon többféle típus között lehet válogatni, méretben, beállítások tekintetében ugyanúgy. Megéri a különféle gyártók kínálatát alaposan megismerni, majd ennek fényében választani. A magasabb költségek megérik a befektetést, hiszen a védelem kimagasló. Egy ilyen kiegészítőben órákon át lehet hatékonyan dolgozni és nincs miért félni a mellékhatásoktól.