Lista

Minden egyes országban más és más törvények és szabályok uralkodnak, nincs ez másképpen a hólánc, illetve a téli gumi használata esetében sem. A www.gumidirekt.hu honlapon egy olyan lista található, amelyből kiderül, mire kell számítaniuk azoknak, akik külföldre szeretnének utazni a téli hónapok ideje alatt. A felsorolás Magyarországgal kezdődik, ahol a parlamenti kezdeményezések ellenére még nem tették kötelezővé a téli gumi alkalmazását, emellett azonban előfordulhatnak olyan útszakaszok, amelyek megkövetelik a hólánccal ellátott kerekeket.

A lista második helyén hazánk nyugati szomszédja, Ausztria áll, ott ezzel szemben a személygépkocsik esetében kötelezik a téli időszakra speciálisan kifejlesztett abroncsokat, a hólánc pedig csak akkor megengedett, ha jég vagy hó borítja az úttestet. Amennyiben ez utóbbi száraz felülettel rendelkezik, károsíthatja azt, ezért ilyenkor tilos annak a használata. A lista következő pontján, Csehországban Ausztriához hasonlóan, csupán részlegesen előírtak a rájuk vonatkozó szabályok.

Franciaországban a hólánc kötelező, a téli gumi viszont nem. Vannak olyan államok, amelyekben nem szükségesek a speciális gumik, azonban ajánlottak, ugyanis azok a gépkocsivezetők, akik nem rendelkeznek azokkal, nagyobb pénzbüntetésekre számíthatnak. Románia komolyan veszi ezt a kérdést, az olyan esetekben, amikor egy baleset a téli gumi hiánya miatt következik be, kemény bírságokat szabnak ki az erre feljogosult személyek, éppen ezért kötelező annak használata.

A lista minden európai országra kitér, érdemes azt megtekinteni, amennyiben az ember érdekelt annak valamelyik pontjában. Luxemburgot érdemes megemlíteni, hiszen itt csupán ajánlják a téli abroncs alkalmazását, viszont szigorúan tilos a téli és a nyári gumik egyidejűleg való használata. Van, ahol egyáltalán nem számít alapvető feltételnek az ilyen kiegészítők használata, azonban nem érdemes kockáztatni. Az ember csak akkor lehet biztos magában, ha tudja, hogy minden tőle telhetőt megtett azért, hogy az általa kitűzött célponthoz rendben eljuthasson.