Side view of tan coloured dog standing in kitchen eating from red bowl

Egy tévhitet tisztázzunk: A kölyök felnőttkori magassága nem függ attól, hogyan tápláljuk a kutyát. Két dolog viszont változik a kutyánál a táplálás szempontjából: az egyik, hogy mennyire lesz izmos, robosztus az eb, az izom körméretei, a derék körmérete az más lehet egy különböző táplálású kutyánál – érdemes ezért szuperprémium vagy minimum prémium táppal etetni.

A Pacsizoo webáruházban található termék-és árkínálat számomra megfelelő volt. A magasság az viszont genetikailag kódolt, így az nem fog változni. A körméreten kívül változó lehet még a fejlődés gyorsasága. A törzsfejlődés során a domesztikált kutyát az ember arra kényszerítette, hogy minél gyorsabban fejlődjön ki, amivel sok problémát generáltunk magunknak.
Főleg a nagytestű kutyáknál a túlhajtott növelés később általában ortopédiai problémákat okoz, ezt a siettetést pedig főleg a táppal tudjuk elérni. Én a Pacsizoo tulajdonosának javaslatára választottam egy szuperprémium kutyatápot, amit egész kicsi korban is adhattam és nem okozott semmilyen elváltozást a kutya felnőtt korára.

Tehát a megfelelő etetéssel a növekedés sebességét változtathatjuk. Ez a sietős tempó általában a nagytestű kutyáknál okoz gondot, probléma esetén pedig táplálékkiegészítőkkel segíthetünk a bajon (lásd: pacsizoo.hu). Kistestű kutyák esetében semmilyen felnőttkori elváltozásra nem kell számítani még olyan táp esetében sem, ami jócskán megbolygatja a természetes biológiai folyamatokat.
Várjuk ki türelemmel azt az időt, amire a kölyöknek szüksége van, és ne akarjuk tovább bolygatni a természet rendjét.