Samsung robotporszívó
Samsung robotporszívó

Több érzékelő segítségével tájékozódik egy modern porszívórobot. Van, ami lézeres technikát használ, mások infravörös sugarak vagy ultrahang segítségével igyekeznek elkerülni minden veszélyes helyzetet. A Samsung robotporszívó szinte mindegyiket ötvözi a PoweBot sorozatban, van plafont figyelő kamerája, infra szenzorok figyelik a távirányító és virtuális falak jeleit, de az orr elején is távolságérzékelő infrás szenzor került.

Ha mégis megtörténne az ütközés, a körbefutó fekete gumicsík mögötti mikro-kapcsolók küldik a jeleket a vezérlő elektronikának. A Samsung robotporszívó kerekei között kapott helyet a motor és a portartály. A beszívott levegő nem jut át egyenesen a tartályon, hanem egy függőleges hengerben forgásra kényszerül, aminek hatására a kosz a felső peremen kijut, a megtisztult levegő pedig a középső kivezetésen jut a szűrőre.

A nagyszerűen bevált ciklonszűrő került beépítésre a robotporszívóba és ennek köszönhetően, a szívóerő majdnem változatlan a teli tartállyal is. A levegő kifújása a kerék felőli rácson történik, így hűtve a motort is. A Samsung robotporszívó hátsó részén van a kezelőfelület, akkumulátorok és a készülék agya is itt kap helyet.

Különös lehet, hogy egy ilyen jól megtervezett készülékről miért maradt el az oldalkefe, ami biztosítja a szegély mentén és a sarokban is a takarítását. Bizony a készülék szélén 2-3 cm csíkon csak a vákuumra lehet számítani a takarításkor, de a mélységet érzékelő szenzorok nem hiányoznak a Samsung robotporszívó orráról, nem fog leesni a lépcsőn a készülék.

A robot mozgatását nagyméretű kerekek végzik, míg elől-hátul bolygókerekek csak tartják azt, akár a kefehenger előtti két fix tengelyes görgő. A Samsung robotporszívó legújabb modelljének energiaellátásáról 21,6 V-os 3,2 Ah lítium ion akkumulátor gondoskodik. A készülék főkapcsolója alul rejtőzik, egy vízálló gumiburkolat mögött, de ritkán kell csak használni, talán a legfontosabb vásárlás után bekapcsolni. A robot vezérlését nagyrészt a távirányítóval érdemes elvégezni és ezzel egy fénysugarat vetítve a padlóra, a készülék odamegy dolgozni.