Sokan azért nem döntöttek még egy kertmester megbízása mellett, mert azt gondolják, hogy az árak épp annyira magasak, mint régen. Azonban az évek során egyre elérhetőbbek lettek a szakemberek szolgáltatásai, tehát a kertészeti munka árak igenis megfizethetőek.

De mit is tartalmaznak a kertészeti munka árak? Miért fog fizetni az ember? Tény és való, hogy egy korszerű kert legfontosabb része a locsolórendszer, amelyiknek a legfőbb része a szórófej. Ez többféle lehet. A kertészeti munka árak nagymértékben függnek attól, hogy milyen modell mellett dönt a mester és a tulajdonos, illetve abból hány kell.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a szórófejek helyes megválasztása, kiosztása közvetlenül meghatározza az öntözőberendezés hatékonyságát. Milyen típusok vehetőek még és szerelhetőek be? Ott van például a hazánkban igen kedvelt permetező modell. A tagolt vagy kisebb területek megöntözéséhez használatos fajta ez, amely az öntözendő szög teljes keresztmetszetén bocsájtja ki a vizet.

A kertészeti munka árak kicsit nagyobbak akkor, amikor valaki a rotoros szórófej mellett teszi le a voksát, de nem azért, mert a termékek drágábbak, hanem főleg amiatt, mert ezeket nagyobb kertekbe szerelik, ahova több ilyen eszköz kell. Ezeknek a szórófejeknek a rotorszerkezete úgy állítható be, ahogyan azt az adott terület megkívánja. Ez a szórófej körbeforgó, vagy a beállított két végpont között oda-vissza járó.

Az automata öntözőrendszer és a rotary szórófej

Igazán nagy kedvenc még a fúvóka típusú fej, amelyiket sokan csak rotary szórófej néven ismerik. Az ilyen kellékre alapuló automata öntözőrendszer nagyon hatékony és precíz. Főként kis vízhozam esetén, illetve kis víznyomásnál alkalmazzák. Olyan öntözőrendszerek esetében ajánlott, amelyik nem képes nagy nyomásra.

A rotary fejes automata öntözőrendszer kisebb és közepes távolságokra van kifejlesztve. Végezetül ott van a nagyon modern mikro szórós megoldás. Ezt igen speciális helyeken alkalmazzák. Az erre épülő automata öntözőrendszer főként melegházi öntözéseknél fedezhető fel. Sima kerti öntözés esetében ez megfelel a sziklakertek vízellátására.