Kemence építés
Kemence építés

Akik házban laknak, rengeteg mindennek örülhetnek, olyan egyedülálló eszközöknek, amik a kertben, udvaron kapnak helyet, mint például a kemence, medence vagy épp a kerti konyha. Az utóbbi tekintetében a kemence építés központi szereppel bír annak érdekében, hogy a kinti konyha tökéletes legyen. Sok szakember úgy gondolja, az építő nem kell profi kőműves legyen annak érdekében, hogy meg tudja alkotni ezt a tartozékot, azonban egy kis tapasztalattal nem árt rendelkezni.

Mindenben segíteni tud a háztulajdonosoknak egy interneten található leírás, amiben lépésről lépésre meg vannak adva a főbb mozzanatok. A biztos siker érdekében érdemes lehet egy kőműves barát segítségét kérni, nem csak a szakértelem miatt, hanem a gyorsaságot tekintve is, hiszen két ember sokkal hamarabb és precízebben dolgozhat, mint például csak a tulaj egyedül. A kemence építés csakis akkor lehet valóban tökéletes, kiszolgálva az igényeket, ha az megfelelő módon lett elkészítve, az ideális alapanyagokat felhasználva.

A kemence építése az elkészült tervrajz alapján kezdődik és zajlik le. Ennek köszönhetően a szakember vagy a tulaj mindig tudni fogja, melyik a következő lépés, és ennek a megoldásnak köszönhetően lehet kiiktatni a hibalehetőséget. Egyértelmű, az első lépést a kiásás jelenti. Nem vitás, a kemence súlya hihetetlenül nagy, és sokszor, amikor nagyobb típusokról van szó, ez elérheti a 7 tonnát is. Ahhoz, hogy ez a súly biztonságos körülmények között legyen megtartva több évig is, elengedhetetlennek számít az ideális vastagsággal rendelkező vasbeton alap.

Az alap elkészítése után kezdetét veheti a legfőbb tartozékok, alapanyagok beszerezése, illetve nem szabad megfeledkezni a szerkezeti elemekről sem, mint például a zsaluzat, ajtó, burkolat. Ezek megkövetelnek egy felszereltebb műhelyt is az elkészítést illetően, ezért sokszor ezeket egy profibb csapat tudja legyártani a megrendelőnek. Talán azért is érdemes a kemence építése tevékenység ezen részét tapasztalt és szakavatott profikra bízni, mert ők a műhelyben dolgozva garantálják a sikert úgy, hogy közben nem koszolnak a kertben.