napenergia hasznosítása
Napenergia hasznosítása

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a Nap sugarai által a Földre érkező energia hasznosítható, de azt már nem mindenki tudja, hogy ez miként lehetséges. Ismerik, használják a napelem és napkollektor szavakat, többen szinonimaként, pedig a kettő nem ugyanazt jelenti. A napenergia hasznosítása tekintetében beszélhetünk passzív, illetve aktív módszerről.

Előbbi megközelítés a házaknál az építőanyagok felhasználása, illetve az épületek tájolása révén valósul meg. Utóbbinál jön képbe az említett két fogalom. Nézzük, hogy melyik mit jelent! Manapság a napelemek vannak előtérben, nem véletlenül. Általuk elektromos árammá tudjuk alakítani a Nap állandó jelleggel érkező sugarait.

Ez egy nagyon tiszta megoldás, szemben mondjuk egy szénerőművel. Míg a ház tetejére szerelt panelek révén CO2 kibocsátása nélkül jutunk elektromos energiához, addig a klasszikus erőművek ontják magukból az üvegház-gázokat. A napenergia hasznosításának másik eszköze a napkollektor. Ennél levegőt vagy vizet fűtünk, azaz hőenergiáról beszélünk.