Ez az összeállítás a sportzakó és a hagyományos nadrág és zakó kombinációja között helyezkedik el. Bár sok közös vonása van az előbbivel, a legnagyobb különbség az, hogy a zakó csak az öltözék egyik eleme, míg a férfi sportos öltöny mindig azonos anyagból készült zakót és nadrágot jelent.

Anyagát és szabását tekintve azonban több közös vonása van a sportzakóval, mint a klasszikus öltönnyel. A nagyon elegáns öltönyök általában olyan anyagból készülnek, ami szorosan szövött, így sima és visszatükrözi a fényt és egy kis csillogást ad a ruhadarabnak.

A legformálisabb modelleken nincsenek minták és általában sötét, például fekete vagy tengerészkék színűek. A férfi sportos öltönyt viszont általában lazább szövésű anyagból varrják, ami elnyeli a fényt és gyakran határozott textúrát ad a ruhadarabnak.

A különböző minták és a világosabb színek szintén gyakoriak. Ezen kívül, a klasszikus zakó és nadrág összeállításra általában a szélesebb ujjak és lábak jellemzőek, a férfi sportos öltönyök azonban keskenyebbek, ami kevésbé formális jelleget kölcsönöz.