napelem inverter
Napelem inverter

A napenergia hasznosítása több területen történik, igen jelentős hatásfokkal., Néhány évtizeddel ellőttig még csak álom volt a legtöbb háztartásnak, hogy saját maga termelje meg a felhasznált energiát, de manapság erre már minden feltétel adott. A technológia fejlődésével, a piaci szereplők minél nagyobb számban való megjelenésével a költségek elkezdtek megfizethetővé válni.

Az Európai Unió zöld politikája tovább tágította a határokat, mert egyre több finanszírozási formát nyújtanak ahhoz, hogy a lakások tetőire napelemek kerüljenek. Nincs tehát más tennivaló, mint kihasználni az ebben lévő lehetőséget minél jobban. Az energiatermelő panelek csak a rendszer egyik részét képezik. Ami a kulcsszerepet játssza ezen a területen, az valójában az inverter. Ennek jut a feladat oroszlánrésze. A napelemek által megtermelt egyenáram többnyire eltérő feszültségű, amit közvetlenül nehéz lenne hasznosítani.

A több elemből származó termelés begyűjtése, annak optimalizálása, átkonvertálása 230 Voltos váltóárammá, ami szinuszos hullámon és 50-60 Hz frekvencián található, a központi egység feladata. Melyik típus a leginkább ideális erre? Az ST Solar összehasonlította az 5 legnépszerűbb napelem inverter márkát. Legyen az a Solplanet, SMA, Huawei, SolarEdge, Fronius, mindegyiknek megvan a maga előnye. A pontos műszaki ismeretek tükrében van lehetőség választani, de laikusként jobb a szakemberek tanácsára hagyatkozni. Az stnapelem.hu weboldal munkatársai nem bíznak semmit sem a véletlenre.

A személyes helyszíni felmérés során, a villamossági tervezés és engedélyeztetés mellett azt is megmondják, hogy az adott körülmények között pontosan melyik inverter tud a legnagyobb hatásfokkal és minél hosszabb távon üzemelni. Ez a rendszer leginkább sérülékeny része, hiszen szinte folyamatosan munkát végez, ami jelentős megterhelést nyújt az alkatrészeknek. Az élettartamot komolyan kitolhatja, ha nincs rendszeresen csúcsra járatva, ezért megéri legalább 1 kilowattal nagyobba fektetni, mint a névleges teljesítmény. A továbbiakról pedig kérdezd a szakértőket!