Nas meghajtó

Az otthoni biztonságos adattárolás ma már nem az, ha kiírjuk DVD-re a képeket, videókat. Többféle hatékony megoldás közül lehet választani, ezek közé tartozik a NAS meghajtó.

Ez az eszköz, ha nagyon egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, egy felturbózott külső merevlemez keret. Természetesen, ennél azért jóval összetettebb a dolog. A NAS meghajtó egy hálózati eszköz, amit kimondottan adattárolásra terveztek, így nem meglepő, hogy a merevlemezek számától függően többféle RAID mód közül is választhatunk. A RAID egy olyan redundáns adattárolást tesz lehetővé, aminek köszönhetően, ha az egyik diszk tönkremegy, adataink akkor is biztonságban vannak.

A diszkcsere után a RAID azonnal csatasorba állítja az új lemezt, így adatai folyamatosan biztonságban lesznek. A NAS meghajtó lényegesen kevesebbet fogyaszt, mint egy számítógép, így nyugodtan mehet akár éjjel-nappal. Mivel hálózati eszközről van szó, így a lakáson belül mindegyik számítógép hozzáférhet a NAS-hoz, bárki tárolhatja rajta az adatait.