Hogyan védekezünk macska allergia ellen
Hogyan védekezünk macska allergia ellen?

Sok esetben az allergiás megbetegedések kellemetlen tünetekkel járnak, de nem jelentenek közvetlen életveszélyt. Persze elég zavaró, ha folyton tüsszögünk, könnyezünk vagy állandóan folyik az orrunk. Azonban van ennél rosszabb is, ugyanis néha légzési nehézség is lehet a tünet. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, még akkor is, ha csak bőrpirosodást okoz egy-egy allergén, hiszen később ez fokozódhat. Gyakran házi kedvenceink okozzák a problémát. A macska allergia ellen többféle módszerrel is szembe szállhatunk.

Nyilván a legbiztosabb megoldás, ha rögtön eltávolítjuk a házi állatot a beteg környezetéből. Elajándékozhatjuk egy állatszerető szomszédnak vagy egy rokonnak, a lényeg, hogy távol kerüljön az allergiás megbetegedésben szenvedőtől. Azonban ez nem mindig egyszerű feladat, hiszen gyakran már családtagként tekintünk a kis kedvencünkre. A dolgot csak nehezíti, ha kisgyermek is van a családban, akinek a cica a kedvenc játszópajtása. Ilyenkor a macska allergia ellen más megoldást kell keresni.

Az allergiás reakciókat a macska szőrén található fehérje molekulák váltják ki, amelyeket belélegezve és bekerülve véráramba, az immunrendszerünk veszélyes betolakodóként azonosít és beindítja a védelmi mechanizmus. Tehát védekezhetünk a macska allergia ellen úgy is, hogy megpróbáljuk elkerülni, hogy macskaszőrt lélegezzünk be. Persze ez nem egyszerű, de van rá megoldás. A legfontosabb dolog, hogyha nem is szabadulunk meg a macskától, de mindenképpen tiltsuk ki a lakásból.

A kertben és a garázsban is nagyon jól fogja érezni magát, hiszen a macskák szeretik a szabadságot és az önállóságot. Természetesen a közvetlen kontaktust is kerülni kell. Itt megint az okozhat problémát, ha a gyermek szenved az allergiás betegségben, hiszen ő nehezebben tartja be a kellő távolságot a kis kedvencétől. Igazából egyik megoldás sem nyújt száz százalékos védelmet a macska allergia ellen, ugyanis a macskaszőr könnyen rátapad a ruhára, azáltal ismét bekerül a lakás légterébe. Gyakori takarítással és egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhető ez a probléma is.