Az ápolónők folyamatosan foglalkoznak azokkal a betegekkel, akik sérülékenyek, érzékenyek a fertőzésekre vagy rendkívül betegek. A nővér ruha pedig megvédi a viselőjét a baktériumoktól, testnedvektől, illetve más szennyező anyagoktól, amik potenciálisan betegségeket terjeszthetnek.

A nővér ruha kiváló minőségű anyagokból készül és egyesek még antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkeznek, márkától, illetve típusától függően. A kórházak forgalmas helyek. Az emeletek gyakran tele vannak egészségügyi személyzettel, családokkal, valamint más látogatókkal a folyosókon.

A munkaruha egyszerű módja annak, hogy megkülönböztesse az ápolót a többi egészségügyi személyzettől vagy családtól. Több ilyen intézményben színkódolt rendszer működik. Ez azt jelentheti, hogy bizonyos emeleteken a nővéreknek azonos színű felsőt kell viselniük, ami segít megkülönböztetni őket a többiektől.

A különféle választék lehetővé teszi az ápolóknak, hogy a tollaktól és ollóktól kezdve, az orvosi szalagokig, illetve a kézfertőtlenítőig, mindent elhelyezzenek a nővér ruha zsebében.