A raktározási, kereskedelmi és értékesítési procedúrák a megfelelő eszközök hiányában sajnos akadoznak és sok fejtörést okoznak az alkalmazottaknak, illetve az ügyfeleknek is. A vonalkódolvasó használatával gyorsabb, egyszerűbb és sokkal precízebb lehet mindenféle feladat.
Egy olyan igazán praktikus adatbeviteli kellékről van szó, ami a vonalkódban tárolt információt továbbítja egy pénztárgép vagy valamilyen számítógép felé. Az adatbeviteli folyamat során igazából pont ugyanaz megy végbe, mintha a vonalkódban tárolt karaktereket az ember begépelte volna a billentyűzettel.

Világos hát, hogy a vonalkódolvasó sokkal gyorsabbá és könnyebbé teszi ezt a folyamatot. Amikor persze vásárlás előtt áll az ember, a saját és a cége érdekében jól teszi, ha kielemzi ezt a témát és megismeri azokat a szempontokat, amiket kötelező szemügyre venni. Csakis így található meg az a vonalkódolvasó, ami megfelel a követelményeknek.
A legfontosabb, amit ki kell elemezni, hogy mire is kell az eszköz. Nem jó ötlet egy olyat választani, ami sokkal többre képes, mint amire szükség van. Természetesen ilyen értelemben az alultervezés sem jó, tehát nem szabad olyan kelléket beszerezni, ami nem képes tökéletesen ellátni a feladatát.
Ami még nagyon lényeges, az a felhasználó környezet, tehát az a hely, ahol a tartozékot használni fogják a munkatársak. A használati körülmények meghatározása kiemelten fontos kritériumnak bizonyul. Ha átlagos szituációról van szó, de megeshet, hogy néha-néha zordabb körülmények között is teljesítenie kell a masinának, akkor biztosan jobb választás a megszokottnál robusztusabb vonalkódolvasó.