Túraszandál

Kirándulás előtt, az egyik legfontosabb feladat a lábbeli helyes megválasztása. Amikor hegyi túrára indulunk, akkor különösen fontos, hogy olyan erős és megbízható lábbelit viseljünk, amelyik bírja a strapát és a lábunkat is megóvja a sérülésektől. Ez azonban nem feltétlenül bakancs kell legyen.

A lazább túrák során, a túraszandál is helytáll. Sok szempontból kényelemesebb is, mint a bakancs. Mivel nyitott, így a láb jól szellőzik benne. Bár a modern bakancsok is légáteresztő anyagból készülnek, össze sem lehet hasonlítani a túraszandál kényelmével.

Ugyanakkor, a patakokon való átkelés kellemetlen lehet szandálban, hiszen még a nyár közepén is igen hidegek a hegyi patakok vizei. Abban biztosak lehetünk, hogy a csúszásmentes talpnak köszönhetően, a csúszós köveken is bátran átkelhetünk.

A jó túraszandál a bokaízületeket is stabilan tartja, így kisebb a valószínűsége annak, hogy egy rossz mozdulat miatt megsérüljünk. Persze vannak olyan helyzetek is, amikor a túraszandál használata már nem elég kényelmes vagy nem elég biztonságos.