1978-ban James Dyson létrehozta a világ első ciklon szűrőjét. Az értékesítéséből származó pénzből megalapította a Dyson társaságot, ami manapság olyan innovatív megoldásokat kínál a nagyközönségnek, amelyeknek nincs analógja a világon. Az általuk gyártott légtisztítók célja a káros részecskék és mikroorganizmusok befogása és visszatartása a légkörből.

Természetesen ezek az eszközök meglehetősen korlátozottak a használat során, mivel a hatásuk általában egyetlen helyiségre korlátozódik. A légtisztítók képesek hatékonyan lefedni egy meghatározott területet, aminek mérete modellenként és gyártónként eltérő.

Az alkalmazott technológiájuk általában egyszerű, valamilyen szűrőt használnak, amin keresztül a ventilátorok átvezetik a légáramot. A szűrők a modell minőségétől és típusától függően, bizonyos mennyiségű káros részecskék felfogására és visszatartására képesek. Ezek lehetnek víz, szén, HEPA vagy elektrosztatikus szűrők. A Dyson légtisztítók már 1 hét használat után a család teljes jogú tagjává válnak.