A technológia egyrészről megkönnyíti a mindennapokat, másrészt pedig sok felesleges terhet is jelenthet, amiről jelen esetben a vendéglátósok tudnának sokat mondani. A digitalizáltság révén, a hatóságok úgy érzeték, hogy eljött az ideje a minél nagyobb felügyeletnek. Természetesen nem ez volt az apropója az NTAK létrehozásának, de közvetett módon végül éppen ezt érték el vele.

De mégis, mi ez pontosan? Az MTÜ vagyis a Magyar Turisztikai Ügynökség létrehozta a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot, ami egy olyan digitális platform, ami lehetőséget kínál a nagyobb számú, valós idejű adatok kezelésére. A rendszer nem egy hirtelen újítás, mert már elég régóta működik a szállásadó helyek körében.

A második lépcső volt a vendéglátósok beintegrálása ebbe a hálózatba, ami elég komoly lépésnek bizonyult. A sávos bevezetés révén, a nagyobb bevétellel rendelkező cégek 2023 június 1. kezdték meg az adatszolgáltatást, míg a kisebb bevétellel bírók 2024 január 1-től láttak ennek neki.

Milyen előnyökkel kecsegtet az NTAK?

A csak és kizárólag turisztikai célú, tehát semmilyen személyes adatot nem tartalmazó információkkal azt remélik elérni, hogy a fejlesztésekre szánt összegek oda fognak eljutni, ahol azokra tényleg szükség van. Mindezek mellett, a szektor fehérítése szintén a célkitűzések között van.

Magyarország turisztikai potenciálja igen magas, tehát a további megfontolt befektetések révén, a bevételek növelésével számol a kormány. Az adatok gyűjtése ilyen módon kiváló befektetésnek számít. Amiket be kell küldeniük a vendéglátó egységek, azok a napi záráshoz kapcsolódó adatok, amilyen a nyitás és zárás dátuma, valamint időpontja, a lezárandó tárgynap, a tárgynap besorolása, illetve a borravaló összege.

Ezek mellett pedig, még az esemény-vezérelt adatok is fontosak, amelyek a rendelés összesítő, valamint a fogyasztott tételek összességét fedi le, minden rendelés lezárását követően. Az elvárások tehát nagyok, de miként lehet ezeknek megfelelni?

Adatszolgáltató szoftverek a célkeresztben

A CMO szerint is érdemes olyan rendszereket alkalmazni, amik megkönnyítik a folyamatos adatszolgáltatás terhét. Amennyiben minden tételt egy külön készülékben kellene felvezetni, független módon, akkor az valóban nagy nehézségeket és sok plusz munkát jelentene, de szerencsére vannak egyszerűbb megoldások.

A professzionális szoftverek, amilyen például az e-pénztárgép, alkalmas a már meglévő okoseszközökkel való közös munkára. Egy menetben végezhető el a nyugta készítése és az adatszolgáltatási elvárásoknak való hatékony megfelelés. Ami pedig a költségeket illeti, azok korántsem olyan magasak, hogy komoly terhet okozzanak. Mivel fontos rendelkezésről van szó, aminek kikerülése jelentős büntetéseket von maga után, ezért nem éri meg ezzel játszadozni.

A határidők lejártak, tehát már minden vendéglátó egységnek kötelezően regisztrálnia kellett. Ha most szeretnél indítani egy új céget ezen a területen, akkor a CMO révén könnyen megtalálod azt a kiváló csomagot, amelyik hasznodra válik az NTAK adatszolgáltatás területén. Kattint minél hamarabb!