Zöld szálloda

Manapság a turizmust ország és világszerte elég környezetszennyező iparágként tartják számon. A zöld szálloda fogalma az elmúlt tíz évben kezdett elterjedni Magyarországon. Ahhoz, hogy egy intézmény elnyerje ezt a címet számos követelménynek kell megfelelnie.

Elsősorban a szállodák a vendégek figyelmét hívják fel a környezetvédelemre, valamint vonják be őket annak tevékenységébe. A személyzet minden esetben oktatásban részesül. Előnybe helyezik az energiahatékonyság növelését, ezt pedig napenergia felhasználásával, vagy geometrikus energiahasznosítással teszik. A létesítmény éttermeiből az ételmaradékokat az arra hivatott cégek elszállítják és ártalmatlanítják, mivel az már nem alkalmas állatok etetésére. Egy zöld szálloda a vízre is nagy hangsúlyt fektet, próbál vele spórolni.

A mosdókra, valamint csaptelepekre speciális vízmérőt helyeznek fel. A szállodaparkok öntözésénél is takarékoskodnak azzal, hogy kiszámítják, hogy a locsolórendszert mikor és milyen időközönként kell beindítani. A zöld szállodák mindenképp óvják a környezetet.